▶ Plajele din Lesbos
▶Alte atracții turistice în Lesbos
Lesbos, insula Zen a Greciei
Insula Lesbos este a treia ca mărime dintre insulele Greciei, după Creta și Evia.
Insula Lesbos a fost binecuvântată de natură și de mâna omului. Aici vei găsi plaje superbe, unele clasificate Blue Flag, sate tradiționale, numeroase specii de păsări și plante, păduri de pini, castele medievale, muzee, o pădure pietrificată, porturi pitorești, cafenele și restaurante cu preparate autentice la prețuri accesibilie și vile și hoteluri pentru toate buzunarele.
În plus, oamenii de aici sunt prietenoși, plini de căldură și te vor face să te simți binevenit.
Lesbos are aproximativ 320 km de coastă. Imaginează-ți câte plaje ai de explorat! Ți-ar trebuit cel puțin câteva săptămăni. Aici vei întâlni plaje cu nisip, cu pietriș sau cu structuri de roci vulcanice, plaje retrase, sălbatice, liniștite sau plaje amenajate cu taverne, cafenele, baruri și sezlonguri, cum ar fi Anaxos, Vatera, Petra și Molyvos și nu numai.
Zona și plaja Anaxos
Anaxos este o staţiune liniştită şi pitorească din nordul
insulei Lesbos, renumită pentru plaja sa încăpătoare, cu nisip auriu şi ape cristaline. Plaja este înconjurată de livezi de măslini, stejari şi păduri de pini. Este potrivită pentru înot şi sigură pentru copii deoarece intrarea în mare este lină. Atmosfera relaxantă a zonei, alături de peisajele naturale şi ospitalitatea autentică grecească, atrag turiştii care caută o vacanţă tihnită, departe de aglomeraţia şi agitaţia marilor oraşe. Tavernele tradiţionale din zonă dispun în meniu de preparate delicioase din peşte proaspăt, fructe de mare,
dar şi specialităţi locale şi tradiţionale, în timp ce barurile şi cafenelele oferă un cadru idilic pentru zile şi nopţi de neuitat.
Anaxos se află în apropierea localităţilor Petra şi Molyvos (capitala turistică a insulei), ideale pentru excursii de o zi, unde turiştii vor explora obiective istorice, vor decoperi străduţe ascunse, pline de farmec grecesc şi vor putea face shopping, plajă şi plimbări în tihnă.
Plaja din Anaxos este distinsă cu prestigiosul Blue Flag
care atestă calitatea bună a apei mării, curăţenia, siguranţa turiştilor şi existenșa altor servicii puse la dispoziţie oaspeților în zonă. În plus, turiştii beneficiază de şezlong şi umbrelă gratuite dacă iau masa la una dintre tavernele de pe plajă.
Satul și plaja Petra
La aproximativ 5 km distanţă de Molyvos se află satul Petra, uşor de recunoscut datorită formaţiunii stâncoase din centrul localităţii, înaltă de 30 de metri, în vârful căreia este construită o biserică închinată Fecioarei Maria, Panaghia Glykofilousa. Numele satului provine de la această stancă – în greacă, petra
înseamnă piatră.
Petra dispune de o plajă Blue Flag încăpătoare şi amenajată cu şezlonguri, umbrele şi cabine de schimb, fiind, totodată, mărginită de taverne.
Pădurea Pietrificată din Sigri
În vestul insulei Lesbos se află una dintre minunile naturii de pe acest Pământ – Pădurea Pietrificată din Sigri. În urmă cu peste 20 de milioane de ani, cei patru vulcani care existau pe insulă au erupt și au înghițit păduri întregi. Lava a împietrit la prorpiu toți copacii care i-au ieșit în cale.
Astăzi, puteți admira ceea ce a rezultat din furia naturii, pe a treia cea mai mare insulă din Grecia, la Muzeul Pădurii Pietrificate din Sigri, inclus în rețeaua UNESCO Global Geoparks.
Orașe pitorești, pline de farmec
Orasul Mytilene, care este și capitala insulei, păstrează mărturii arheologice colosale care atestă parcursul său cultural plin de substanță. Este un oras animat, cu viață de noapte intensă. Aici se află și aeroportul de pe insulă.
Plomari este un oraș extrem de liniștit și pitoresc, situat pe coasta de sud a insulei, fiind renumit pentru producția uriașă de ouzo care se fabrică pe insulă. Jumătatea din cantitatea de lichior grecesc distribuită la nivel mondial se fabrică în Lesbos. Dacă ajungi aici, merită să vizitezi măcar unul dintre muzeele dedicate acestei băuturi – Muzeul Ouzo al distileriilor familiei Varvagiannis și Muzeul „Lumea Ouzo“ de la Distileria Isidoros Arvanitis.
Skala Kallonis este „patria sardinelor“ din Lesbos. Satul află la 63 de kilometri de Mytilini. În antichitate, această așezare era una dintre cele mai bogate din insula, datorită traiului care rezulta din agricultură și pescuit. Inclusiv astăzi, localnicii trăiesc din prinsul peștelui proaspăt din Marea Egee. În Skala Kallonis are loc și un festival anual dedicat sardinelor, fiindcă – într-adevăr – aici se mănâncă cei mai gustoși peștișori marini. Îți plouă în gură, nu-i așa?
Skala Eressou este locul de naștere al poetei Sappho, una dintre cele mai de seamă ale Antichității. Indiferent că explorezi aleile străvechi, te răsfățați cu delicatese locale sau pur și simplu te relaxezi la plajă, Eressos promite o experiență autentică. Este o destinație în care istoria, cultura, natura și tradițiile se împletesc armonios, lăsând vizitatorilor amintiri pe viață și o apreciere profundă pentru farmecul vieții simple trăite la sat.
Orașul Molyvos (Mithymna)
Orașul Molyvos este alcătuit din case și magazine de piatră care înconjoară castelul și urmează coasta către unul dintre cele mai pitorești porturi din Grecia.
Molyvos este poziționată în amfiteatru, pe o colină, în partea de nord a insulei. În vârful acesteia, se află castelul Mithymna, construit de bizantini la începutul secolului al XIV-lea și renovat de familia Gattelousi în 1373.
Familia Gattelousi era genoveză și a primit insula în momentul în care Francesco Gattelusi s-a căsătorit cu fiica împăratului bizantin Ioan Paleologul. Castelul inițial, înlocuit de acesta, a fost cucerit de nimeni altul decât Ahile în timpul războiului troian.
Toate străzile duc fie spre plajă principala a orașului, fie spre pitorescul port, unde vei găși cafenele, magazine, restaurante și taverne unde poți mânca preparate din peste și fructe de mare proaspete, stropite cu ouzo sau vin!
Vei constata că turiștii străini care vin aici sunt diferiți: mulți sunt pasionați de literatură și istorie și se întorc aici an de an, unii dintre ei chiar cumpărând o casă pentru a se stabili în Molyvos.
Orașul are propria plajă cu același nume. Deși este cu pietre, la câțiva metri de mal fundul mării are nisip fin. De pe plajă ai o vedere superbă spre oraș și castel.
Portul pescăresc este un alt punct care atrage ca un magnet vizitatorii. Aici poți sta dimineață la o cafea pentru a admira marea și a urmări spectacolul negocierii dintre pescarii care revin de pe mare și cumpărătorii de sardine, macrou, lacherdă (palamida) și barbunia.
Alte plaje minunate pe care să nu le ratezi
Plaja Eftalou este situată în partea de nord a insulei, se află foarte aproape de Molyvos, la 3 km, și este cunoscută pentru izvoarele termale pe care le posedă și care se află în iemdiata apropiere a mării. Este o plajă cu pietriș și nisip, iar turiștii au acces facil la tavernele din zonă.
Plaja Vatera premiată cu Blue Flag este încăpătoare, fiind lată și lungă de 8 km. Este acoperită cu nisip fin, ferită de brizele ce vin dinspre nord-est. În apropierea ei găsești taverne și magazine.
Plaja Skala Eressou este, de asemenea, lungă și nisipoasă, fiind situată în sud a insulei. Ai acces la șezlonguri cu umbrele de soare, și la taverne și baruri.
Plaja Agios Isidoros este situată în apropiera satului cu același nume. Este o plajă cu pietriș și ape limpezi de un farmec aparte, fiind încăpătoare și perfectă pentru snorkeling și înot.
Plaja Plomari se află la 300 de metri de centrul orașului cu același nume și la 40 km de capitală. Plaja nu este organizată, însă întruchipează o frumusețe naturală aparte. Apele sunt cristaline, puțin adânci, cât să faci baie în siguranță. Pe plajă se află un bar, iar la câteva minute depărtare vei găsi și taverne.
Alte atracții turistice din Lesbos
Topul obiectivelor turistice din Skiathos
Skiathos impresionează prin imaginea să de ansamblu: plaje întinse și atractive, înconjurate de stânci albe, localuri moderne și extravagante, un oraș istoric vechi împânzit de case construite în stil neo-clasic și poteci sinuoase care conduc spre terase și magazine de suveniruri.
Explorează cetățile medievale pentru a vedea picturile murale și pentru a află despre invaziile piraților și nu uită să te refugiezi în mănăstiri, acolo unde liniștea interioară și reculegerea spirituală primează. Nu rata festivalurile de muzică și teatru organizate în centrele culturale, după ce ți-ai delectat privirea cu imaginea expresivă a turnului cu ceas venețian. Noi ți-am propus câteva obiective turistice pe care să le vizitezi imediat ce ajungi pe insula Skiathos.
Mănăstirea Evangelistria
Înconjurată de munți și chilii, Mănăstirea Evangelistria datează încă din secolul al XVIII-lea, fiind ridicată pe ruinele unui sit arheologic. Acest lăcaș de cult din piatră a fost fondat de un grup de călugări de pe Muntele Athos în anul 1794 și a adăpostit, în timpul Revoluției Grecești, luptătorii și refugiații.
În interiorul zidurilor mănăstirii se găsește un katholikon (biserica principala), dar și un muzeu ce expune o colecție de veșminte preoțești, cruci din lemn și argint, icoane bizantine, cărți rare și manuscrise vechi din secolul al XVII-lea. Alte atracții care merită a fi descoperite sunt bucătăria, păstrată intactă de-a lungul anului, dar și materialul original folosit pentru țeserea primului steag grecesc, cu crucea albă pe fundalul albastru.
Casa Memorială Papadiamantis
Întreagă poveste a lui Alexandru Papadiamantis, scriitorul celebru al literaturii grecești, poate fi parcursă în centrul orașului Skiathos. Având ca sursă de inspirație această insulă pitorească, Papadiamantis a lăsat moștenire 100 de române, cărți, obiecte personale, mobilier, desene, picturi și manuscrise – toate adăpostite în interiorul casei memoriale.
Pentru a menține vie amintirea autorului, locuința a fost restaurată și transformată într-un muzeu modest, închinat vieții și operei acestuia, un exemplu tipic al arhitecturii locale din secolul al XIX-lea, care reflectă stilul tradițional și identitatea insulei. După mulți ani de la moartea lui Papadiamantis, clădirea a fost desemnată monument istoric conservat de Minsterul Grec al Culturii. Casă memorială este deschisă publicului pe tot parcursul anului, cu excepția zilelor declarate sărbători naționale.
Castelul Medieval Kastro
Pentru a apară locuitorii insulei de invaziile piraților, care erau destul de frecvente în secolul al XIV-lea, a fost construit castelul Kastro și toată așezarea dimprejur. Este aflată în cel mai nordic punct al insulei pe o stânca impozantă, din care se întrevede priveliști panoramice splendide.
Atunci când era atacată, comunitatea era bine păzită datorită poziționării orașului, dar și a zidurilor înalte și puternice. În apogeul notorietății sale, așezământul deținea în jur de 22 de biserici și 300 de locuințe. În prezent, a mai rămas în picioare doar o biserica solitară, care stă că mărturie tăcută a gloriei de altădată. Interiorul și împrejurimile castelului se bucură de prezența ruinelor și vestigiilor, dar și de restaurante ce aparțin administrației locale.
Mănăstirea Panagia Kounistra
Conform tradiției, Mănăstirea Kounistra a luat numele de la o icoană făcătoare de minuni care a fost găsită într-un pin din apropiere de către călugărul ascet Simeon, în secolul al XVII-lea. Aflată în partea de sud-vest, Mănăstirea este considerată a fi protectorul sfânt al insulei, un loc sacru dedicat Fecioarei Maria. Anual, pe dată de 21 noiembrie se sărbătorește festivalul religios al mănăstirii, care atrage în număr mare turiștii datorită frescelor murale, pictogramelor din diferite perioade, catapeteasmei din lemn și a iconostasului sculptat. Luminile aprinse, focurile de tabăra organizate și muzică religioasă conturează o atmosfera tainică, de trăire divină, bucurie și auto vindecare.
Biserica Trei Ierarhi
Situată deasupra portului vechi, Biserica Trei Ierarhi este un loc de pelerinaj dedicat Sfinților Vasile, Grigore și Ioan, care apropie, an de an, cât mai mulți vizitatori de teama credinței. Acest lăcaș de cult a fost catedrala insulei timp de 150 de ani, nu doar datorită poziției sale centrale, cât și a liturghiilor ținute de preoți importanți ai vremii, cum ar fi preotul Adamantios, tatăl lui Papadiamantis. Interiorul bisericii găzduiește o icoană cu puteri miraculoase din anul 1650 și picturi deosebite, realizate de artiștii pricepuți ai epocii. Departe de tumultul și agitația urbană, turiștii din Grecia și Europa care vin aici simt o oază de liniște profundă, unde au parte de regăsire de sine prin rugăciune și meditație.
Fortăreața Bourtzi
Bourtzi este o mică peninsula, acoperită de păduri de pini, care desparte portul din Skiathos în două zone distincte: Portul Nou și Portul Vechi. Portul Vechi se remarcă prin labirintul de alei, scările înguste ornate cu pietre de pavaj din marmură închisă, dominate de magazine, buticuri, galerii de artă, dar și de o gama largă de localuri decorate cu flori multicolore.
Cetatea ascunde ruinele unei fortărețe construite de venețieni în secolul al XV-lea pentru a se apară de atacurile piraților. În timp, fortăreața a devenit închisoare pentru condamnații la moarte. În interiorul acesteia se pot vedea un tun de apă, dar și un locaș sfânt numit Capela Sfântul Gheorghe.
Pe lângă valoarea sa istorică, cetatea dobândește și statutul de a fi centru cultural, în care se desfășoară anual diverse evenimente importante ale Skiathosului, cum ar fi concerte, expoziții de artă și teatru de păpuși pentru copii în aer liber.